FoodFriends

Arby’s går emot alla trender med sitt nya projekt, men vad är det?

Vet du vad en “Marrot” är för någonting? Nej det visste inte vi heller för ett par dagar sedan. Men ingen fara, FoodFriends skall upplysa dig. I den allt mer köttfria världen med restauranger som överträffar sig själva med fler och bättre hamburgare, köttbullar och sallader känns det nästan tabu att satsa på en produkt där fokus är köttet. Men det struntar amerikanska Arby’s i.

Samtidigt som Burger King och andra stora kedjor roffar åt sig rubriker med sina köttfria valmöjligheter som Impossible Foods och Beyond Meat, så passar Arby’s på att ställa sig på köttätarnas sida. Och det gör de gör det med sin slogan, “We Have the Meats”. De gick även ut och sa att det var ”absolutely impossible” att någon skulle nånsin hitta en plant-based meny hos dem. Och det verkar som att de står fast vid sitt ord för alldeles nyligen lanserade de världens första ”Megetable” eller “the world’s first Meat Vegetable”. Som förklaring svarar de – “If we can make meat from plants, why can’t we make plants from meat?

Så vad är det då? Jo det är alltså en nytt form av protein som ser ut som en grönsak och innehåller vitaminsubstanser som annars hittas i råa grönsaker – men det är gjort av kött. Och den första produkten som Arby’s lanserar är The Marrot. En liten ordlek på Carrot – Morot, och Meat – Kött. Det ser alltså ut som en riktigt morot men den är gjord på 100% kalkonbröstfilé och ett morots pulver. Pulvret kommer från torkad morotsjuice som sedan pulveriseras. Sedan kokas The Marrot, sous vide och efter det rostas den i ugnen. Den innehåller mer än 30 gram protein och massa vitamin A (mer än 70% av RDI). Arby’s är minst sagt stolta över sin produkt för de har släppt ett filmklipp på hela processen, enligt dem så detaljerad att man skall kunna göra den själv i sitt eget hem efter man sett hur det går till.

Arby’s Vice President of Culinary Innovation & Brand Executive och tillika köksmästare, Neville Craw säger att man aldrig skapat någonting liknande innan och han säger

Most of the product development Arby’s works on is new to the industry. That’s the exciting part of this job; we’re always innovating and hungry for more knowledge.

Arby’s ansvariga för marknadföring, Jim Taylor fortsätter

We want to continue to innovate in the space of meat craft that never existed before in ways that are surprising and delicious and exceed the expectations of what you can get through a drive-thru,” he said. “Culinary innovation is one of the key tenants of Arby’s. We test more than 1,000 menu items per year, and we remain committed to providing our guests with the highest quality meats in the industry.

Arby’s säger att man fortfarande bara är i den första fasen av att utforska konceptet runt Megetable, så man skall nog inte förvänta sig att kunna beställa the Marrot riktigt ännu. Men detta skapar ju såklart ett nytt fönster för Arby’s marknadsföring. Man kommer kunna hitta en stark community hos folk som vill stå upp för kött. Speciellt på hemma plan, när allt är sagt och gjort är det ändå USA som är hemmaplan..

 

 

Arby’s är en amerikansk snabbmatskedja och sandwich restaurang-kedja med fler än 3300 restauranger. Enligt foodandwine.com så är Arby’s den näst största kedja som serverar sandwiches (smörgåsar) efter Subway. Deras utbud består bland annat av deras klassiska Roast Beef sandwich och Beef ’n Cheddar sandwich. Men de har även produkter som deli-style Market fresh sandwiches, curly fries och Jamocha Shakes. Arby’s finns förutom I USA i Canada, Turkiet, Qatar, UAE och Egypten.

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!