FoodFriends

En på 50 miljoner, så ovanlig är den här hummern

Ja en på 50 miljoner, så ovanlig är denna klobevingade lilla krabat. Humrarna utanför USA:s nordöstra kust kommer vanligtvis i toner av mörkblå, svart och rödaktigt orange. Men den här hummern, som man plockade upp på fiskebåten när man tömde burarna i Penobscot Bay i det iskalla havet utanför Stonington, var 50/50 orange och svart. Och inte nog med det, som synes på bilden så är den helt delad på mitten av färgerna. Kaptenen på båten som fångade den unika hummern heter Daryl Dunham. Daryl donerade skaldjuret till ”The Maine Center for Coastal Fisheries” för att ge dem en chans att undersöka fenomenet. Här kommer hummern bo i några veckor för vidare tester och dokumentering säger Patrick Shepard, forskare vid centret.

Men hummern kommer vara i gott sällskap, centret har nämligen redan tre andra unika fynd i sina vattentankar. En blå hummer som enligt oddsen skall vara 1 på miljonen, och två stycken calico humrar vars orange/svarta skal med prickar och mönster skall ge fiskare en chans på 30 miljoner att fånga.

Men den här orange/svarta som är delad mitt i av sina färger ar alltså ännu ovanligare, 1 på femtio miljoner. Skalet är en genetisk anomali enligt Shepard. Och det är detta som gör den så ovanlig. Men han fortsätter och förklarar att ganska ofta kommer fiskare in med humrar som har ovanliga skal. Både albino och gula humrar med svarta prickar dyker upp då och då. Detta har gjort centret populärt och med deras rika utbud av ovanliga skaldjur har gjort att man förra året hade över 7000 besökare. Förutom de unikt färgade skalen så hittar man även då och då tecken på att en och samma hummer kan visa på karaktärsdrag av både hona och hane, säger Richard Whale chef för ”The Lobster Institute” vid universitet i Maine.

Stonington är ett bra ställe att vara på om man vill hitta ovanliga skaldjur. Det är den mest trafikerade hamnen i hela staten. 2018 såg hamnen en omsättning av skaldjur på nästan 60 miljoner dollar, och det mesta av den summan representerades av just hummer. Siffrorna enligt Maine’s Department of Marine Resources.

För hummern med färger delade på mitten så räknar man med att släppa tillbaka den i havet redan efter några veckor. Om någon annan skulle fånga den senare, kan de välja att låta den leva vidare i havet, eller att äta den.

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!