Google Analytics & Tag Manager - FoodFriends

Google Analytics & Tag Manager

Google Analytics och Tag Manager – En krögares guide

När man väl har en restaurang att sköta så blir det mycket att hålla reda på och vi förstår det. Därför har vi skapat denna guide för att göra statistik, analys och data så lätt som möjligt.

Vad är ens Google Analytics och Google Tag Manager? Hur kan de hjälpa mig?

Google Analytics och Google Tag Manager är två olika verktyg som kan hjälpa dig att förstå och förbättra din webbplats. Men de gör olika saker och har olika användningsområden.

Google Analytics är ett analysverktyg som ger dig rapporter om din webbplats, till exempel:

  • Hur många besökare har du haft?
  • Var kommer de ifrån?
  • Vilka sidor har de tittat på?
  • Hur länge har de stannat på din webbplats?
  • Har de gjort något speciellt, som att köpa något eller fylla i ett formulär?

För att Google Analytics ska kunna samla in den här informationen måste du lägga till en speciell kod (kallad Google-tagg-id) på varje sida av din webbplats. Koden skickar sedan informationen till Google Analytics varje gång någon besöker din webbplats.

Google analytics – hemskärm

Google Tag Manager är ett verktyg som låter dig hantera olika typer av koder (kallade taggar) på din webbplats. En tagg är ett litet stycke kod som gör något speciellt, till exempel:

  • Skicka information till Google Analytics eller andra verktyg
  • Visa annonser eller popup-fönster
  • Mäta hur folk använder din webbplats
  • Testa olika versioner av din webbplats

Med Google Tag Manager kan du lägga till, ändra eller ta bort taggar utan att behöva ändra koden på din webbplats. Du kan också bestämma när och var taggarna ska köras, till exempel bara på vissa sidor eller när någon klickar på en knapp.

Google tag manager – hemskärm

Så skillnaden mellan Google Analytics och Google Tag Manager är att:

Google Analytics är ett analysverktyg som ger dig rapporter om din webbplats.

Google Tag Manager är ett verktyg som låter dig hantera olika typer av koder (inklusive Google Analytics Google-tagg-id) på din webbplats.

Du kan använda båda verktygen tillsammans för att få mer kontroll och insikt över din webbplats. Till exempel kan du använda Google Tag Manager för att lägga till Google Analytics Google-tagg-id på din webbplats och sedan använda Google Analytics för att se rapporterna. Du kan också använda Google Tag Manager för att lägga till andra taggar som hjälper dig att mäta och förbättra din webbplats på andra sätt.

Hur kan jag använda de i kombination med WaiterAid?

I WaiterAid så kan man nu hitta våra appar kallade “Google Analytics” och “Google Tag Manager” under sektionen “Appstore” i inställningarna. Med de apparna kan man skriva in sin Google-tagg-id eller sitt container-ID för att kunna samla data från gästerna som besökt sin bokningsapplikation. Därefter så kommer man kunna se all data, statistik och även AI-genererade insikter direkt i sitt Google Analytics och/eller Google tag manager konto.

Vanliga frågor: 

För frågorna gällande hur man skapar konton i de olika plattformarna så vill vi hänvisa er till Googles alldeles egna guider som även inkluderar detaljerade steg och svar på frågor som kan uppstå under själva skapandet av kontot. 

För att skapa ett Google analytics konto så kan man använda den här guiden:

https://support.google.com/analytics/answer/9304153?hl=sv

För att skapa ett Google tag manager konto så kan man använda den här guiden:

https://support.google.com/tagmanager/answer/6103696?hl=sv

Gällande ifall Google tag manager eller Google analytics fungerar bäst för just er restaurang är lite svårt att säga då det beror på era behov. 

För de flesta så fungerar Google analytics bra då det är lättare att sätta upp och erbjuder mycket grundläggande data. Google analytics erbjuder mycket av den grundläggande information som många letar efter som vilka sidor som besökts, hur många som besökte de sidorna och hur länge de stanna på respektive sida. En annan fördel med Google analytics är att man inte behöver Google tag manager för att det ska fungera utan den kan fungera självständigt.

Google tag manager kräver lite mer uppstartsarbete men kan erbjuda fler och mer specifika spårningsmöjligheter så väl som kopplingar till andra verktyg. Med Google tag manager kan man även koppla ihop flera dataflöden från olika sidor och webbplatser för att ha allt samlat på samma plats. Däremot så går det inte att använda Google tag manager för sig självt utan man kommer även behöva ha Google Analytics för att kunna se datan man samlar in.

*För att hitta dessa koder så behöver man först ha skapat ett konto i de verktygen man vill använda.* 

Google analytics – Google-tagg-id

För Google analytics så vill vi hänvisa er till Googles guider för resten av processen då de erbjuder en mer heltäckande guide.

Google-tagg-id guide:

https://support.google.com/analytics/answer/9539598?hl=sv

Google tag manager – container-id

För Google tag manager så vill vi hänvisa er till Googles guide för hur man skapar ett Google tag manager konto då den även täcker hur man får tag i sitt container-id.

Container-id & skapa konto guide:

https://support.google.com/tagmanager/answer/6103696?hl=sv