Macallans “Cask 263” slår rekord igen! - FoodFriends

Macallans “Cask 263” slår rekord igen!

Whisky älskare har återigen samlats för att buda på vad de tycker är det mest prisvärda man kan lägga vantarna på. Den här gången slogs det till och med rekord.

I maj förra året såldes en flaska Macallan med årgång 1926, det blev den första whiskyn som såldes för en miljon dollar, per flaska. Men alldeles nyligen såldes en flaska från samma otroligt åtråvärda årgång på en auktion av Sotheby’s i London, för inte mindre än 1.9 miljoner dollar. Auktionen som gick under namnet The Ultimate Whisky Collection gjorde alltså ingen besviken.

Dessa auktioner som annars är ”Scotch Auctions” är en plats för alla samlare och livsnjutare som är extra svaga för skotsk whisky. Macallan dyker upp på auktionerna relativt ofta, men just den här årgången som även går under namnet ”Cask 263” är ofta ansedd som ”the Holy Grail of whisky”. Detta fatet resulterade i endast 40 flaskor, och de mest kända från de 40 är ett dussin som har etiketter gjorda av ingen mindre än konstnären Peter Blake. Det finns även ett dussin med etiketter målade av Valerio Adami, samt två privata flaskor med etiketter handmålade av konstnären Michael Dillon.

Men trots detta så är den nyligen sålda flaskan inte en av dem. Den är en av de kvarvarande 14 flaskorna som har Macallans egna ”Fine and Rare” etikett. Innehållet är såklart detsamma som i de andra flaskorna, men utan de kända målade etiketterna är de inte lika värdefulla. Det var till och med så att när Sotheby’s tillkännagav auktionen så uppskattade man att flaskan skulle säljas för mellan 430.000 – 555.000 dollar.

Det ger ju självklart utrymme för tanken att kan en flaska utan känd etikett sälja för nästan 2 miljoner dollar, vad kan då en av de mer kända flaskorna säljas för? Än så länge finns det ingen flaska whisky som sålts för över 2 miljoner dollar, så nu väntar alla whiskyälskare med djupa fickor på att någon som sitter på en sådan flaska skall vilja sälja.

Vi får se!